Památník národního útlaku a odboje otevřen

7. 4. 2017

V Panenských Břežanech byla 1. dubna zahájena první sezona nového Památníku národního útlaku a odboje.

„Jsem rád, že čtyři roky infarktové práce na tomto zámku, který naplňoval snad všechny Murphyho zákony, nebyly marné. Další generace budou mít zase jednu možnost navíc, aby si uvědomily, jakou hrozbou byl a je fašismus, navíc v obci, kde za druhé světové války pobýval Heydrich i Frank,“ sdělil Zdeněk Štefek, který se projektu čtyři roky věnoval.

Multimediální expozice je zaměřena na protifašistický odboj, jsou tu k vidění původní uniformy, osobní korespondence, dobové tiskopisy, dveře z pankrácké věznice i gilotina, samopal „Špagin“, kámen z apelplatzu z památníku Flossenburk a další zajímavosti. Silným zážitkem je i návštěva místnosti upravené do podoby vagónu, kterým byli lidé deportováni do koncentračních táborů.

Místo má fungovat i jako kulturní centrum s besedami, přednáškami, pietními a jinými akcemi. Památník v Panenských Břežanech by měl tvořit spolu s Lidicemi a Terezínem určitý trojúhelník paměti národa daného období. Mimo zmíněné expozice o životě za protektorátu a odboji obsahuje i část věnovanou historii zámku. Součástí areálu je již opravená Santiniho kaple sv. Anny a přilehlý park, který na rekonstrukci ještě čeká.

Autor: 
Zdeněk Štefek