Prohlášení Rady ÚZ OS ČMS k aktuálnímu dění v Sýrii

10. 8. 2021

Čeští odboráři sdružení v Odborovém sdružení Čech, Moravy, Slezska považují prezidentské volby za plně legální a legitimní, respektují je a gratulují ke znovuzvolení Dr. Bašára al Assada do funkce hlavy syrského státu. Bašár al Assad je zárukou antiimperialistického, vlasteneckého a pokrokového směřování země, plně respektující sekularismus typický pro moderní Sýrii. Čeští komunisté odmítají lživé fake news proti osobě prezidenta Syrské arabské republiky coby mediální terorismus, který má za cíl očernit přední politickou osobnost arabského světa a jednoho z nejdůležitějších bojovníků proti terorismu a fundamentalismu, i proti mezinárodnímu spiknutí organizovaného Spojenými státy, západoevropskými kapitalistickými státy EU, Tureckem, Izraelem a ultra reakčními monarchiemi Perského zálivu. Bašár al Assad je symbolem vítězného boje syrského lidu, důležitým oponentem kriminálních snah imperialistů organizovaných v paktu NATO v čele s USA a Tureckem, oponentem nekoloniálních politik Francie a Velké Británie. Gratulujeme k jeho vítězství a k dalšímu mandátu a především k obrovské podpoře prezidenta ze strany Syřanů. Oceňujeme rovněž přátelský vztah prezidenta Syrské arabské republiky k českému národu, jeho vůli po české účasti na přestavbě Sýrie.

OS ČMS odmítá blokádu Sýrie uskutečňovanou extrémními sankčními opatřeními přijatými imperialistickými centry USA a EU. Tyto sankce jsou nástrojem nátlaku sloužícím k podvolení syrského lidu, ke zlomení jeho suverenity, k podřízení syrského státu zájmům USA, EU a Erdoganova režimu v Turecku. Tyto sankce extrémně negativně dopadají na životy syrských občanů, jsou nehumánním, jsou zločinem proti lidskosti a nemají jakékoliv oprávnění. Sankce jsou revanší za vítězný postup legitimní syrské armády v boji proti terorismu, který Západ štědře sponzoroval. Syrská armáda spolu se svými spojenci skoro totálně terorismus vymýtila, zatímco okupační síly armád USA a Erdoganova Turecka teroristy vyzbrojují a ošetřují. Odmítáme tyto sankce a požadujeme jejich úplné zrušení. Tato politika ekonomických sankcí je genocidní a odsouzeníhodnou.

OS ČMS odsuzuje vojenskou přítomnost USA a Turecka coby okupačních a proteroristických sil na suverénním území Sýrie, odsuzují americké a turecké krádeže syrských nerostných zdrojů a archeologických památek i kriminální akce jako jsou krádeže vody uskutečněné osmanskými okupanty, či vypalování polí pšenice americkou armádou. Okupace musí skončit, okupovaná území musí být osvobozena a znovu připojena k syrskému území. Čeští komunisté žádají rovněž uplatňování mezinárodního práva v případě 54 let okupovaných Golanských výšin, nelegálně držených Izraelem. OS ČMS v tak jako SOF (VFTU) žádají navrácení všech okupovaných území Syrské arabské republice a odsuzují politiku USA, Turecka, Izraele a monarchií Zálivu, která pouze destabilizuje situaci v regionu.

Rada OS ČMS dne 6. srpna 2021

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM