Sílí požadavek na konec tolerance. Vláda to má nahnuté

1. 4. 2021

Komunistická strana Čech a Moravy se zlobí na Andreje Babiše. A premiérovi do smíchu moc není. Komunisté totiž chtějí vyvolat dohadovací řízení s ANO a hrozí, že už nebudou tolerovat menšinovou vládu ANO a ČSSD. Proč?

Protože oproti slibu vládní kabinet vrátil deset miliard korun resortu obrany. A nesplnil ani slib sloučit Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra a Vojenskou zdravotní pojišťovnu.

Nespokojenost s tolerancí vlády mezi komunisty narůstá již delší dobu. Poslední kapkou se stalo právě pondělní rozhodnutí vlády o vrácení i druhých pěti miliard do rozpočtu armády. Ačkoli snížení armádního rozpočtu o deset miliard, které KSČM prosadila při jednání o státním rozpočtu, není součástí tolerančního patentu, komunisté se cítí podvedeni. Šlo o nepsané ujednání, o kterém věděli všichni, včetně české veřejnosti.

KSČM není součástí vlády, strana jen ukázala státotvornou tvář, aby v době krize naše republika nemusela čelit politické krizi kvůli neschválení státního rozpočtu. Něco za něco nevyšlo. Babiš svůj slib porušil. Jen aby si zachoval tvář a asi i ministra obrany Lubomíra Metnara, který hrozil odchodem z vlády, pokud nedostane peníze, které mu nepatří.

KSČM s hnutím ANO uzavřely dohodu o toleranci před třemi lety s důrazem na sedm priorit, komunisté v ní žádali trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů „před zcizením do zahraničních rukou“, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou a zdanění církevních restitucí. Dále měl menšinový kabinet, kterému zbývá do voleb půl roku, podle toleranční dohody zabránit dalšímu nárůstu cen bydlení a podpořit výstavbu obecních bytů a udržet kvalitní dostupnou zdravotní péči bez zvyšování spoluúčasti pacientů.

Dohoda umožňuje komunistům přidat se v hlasování proti kabinetu ke stranám, které hlasování vyvolaly. Naplňování toleranční dohody komunisté s premiérem pravidelně hodnotí každý půlrok.

O nekorektním jednání vlády Sputnik hovořil s místopředsedkyní poslaneckého klubu KSČM Miloslavou Vostrou.

„Osobně jsem z rozhodnutí vlády zklamaná. Zejména, když si uvědomím, jak jsou nákupy vojenské techniky procesovány. Tím narážím například na pokutu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve věci nákupu vrtulníků – půl miliardová pokuta, to není málo, zálohové platby na vojenskou techniku zahraničním zbrojařským firmám, která by měla být dodávána v průběhu příštích let apod. Částka 10 mld. Kč se podle mě mohla využít v této době pandemie, daleko efektivněji a pro občany účelněji. Třeba na nákup vakcín, léků, testů do škol, na kompenzace uzavřeným podnikům, OSVČ a tak bych mohla pokračovat. Na to jsme nechali vládě peníze v rozpočtové rezervě – na „boj“ s Covidem.

Z toho, jak jsem měla možnost s některými našimi členy hovořit, vnímám i jejich rozčarování. Cítí se opravdu podvedeně a sílí požadavek na ukončení tolerance této vládě,“ říká místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru.

Více v rozhovoru na Sputnik News . https://cz.sputniknews.com/nazory/2021040113415210-sili-pozadavek-na-kon...

Mediální úsek ÚV KSČM