Malé zamyšlení věnované ženám

7. 3. 2021

Malé zamyšlení věnované ženám a celé společnosti

Počátkem podzimu loňského roku jsme měl možnost shlédnou film "Dělníci ve slevě", pojednával o jedné z tragédií v pakistáncké textilce vlastněné nadnárodním řetězcem. Tvrdými otrockými pracovními podmínkami, nedodržováním základních bezpečnostních předpisů v ní stovky dělnic a mladých dělníků zaživa uhořeli. Shlédnout ten film bylo velice poučné. Už nikdy dále jsem se jej nedopátral. Nehodil se současnému vládnímu etablišmentu, nadnárodním korporacím.

Dnes zde máme více jak rok pandemickou krizi způsobenou Covidem 19 a jeho mutacemi. Kapitalistické vlády jsou většinou bezradné, jejich rozhodnutí chaotická a lidí frustrovaní ze situací, které často vnímají jako bezvýchodné. A tíha opatření a zmírnění důsledků této krize leží především na bedrech zdravotníků, záchranářů, policistů. Všichni zaslouží to největší poděkování a podporu od nás, od celé společnosti. Nevím zda si to vláda uvědomuje dostatečně. Je mezi nimi velká většina žen, které nesou tíhu zápasu o naší budoucnost a poražení pandemie.

Když se řekne 8. březen Mezinárodní den žen a připomene se vzpomínka na stávku newyorských švadlen v roce 1908, tak tehdy právě ženy vyšly do ulic bojovat za něco, co je dnes ve většině Světa samozřejmé, za právo volit. Co stále není samozřejmé, stejná odměna za stejnou práci vykonávanou jimi a muži. Dnešní krize dává pokrokovému světu velkou výzvu, aby i toto bylo narovnáno. Aby tomu tak bylo bez rozdílu zda žena pracuje ze dolar, dva , tři více jak šestnáct hodin na čajové plantáži, v textilce v Karáčí, nebo jako zdravotní sestra, lékařka.

Ať nás 8. březen, který se na návrh Klári Zetkinové od kongresu na první mezinárodní konferenci Druhé internacionály v roce 1910 v Kodani slaví v pokrokovém světě a od roku 1975 i pod záštitou OSN.

Přeji jménem OS ČMS a jménem svým, všem ženám hodně sil, lásky a dosažení skutečné rovnoprávnosti. Děkuji jim za jejich obětavou a nezastupitelnou práci pro naší společnost.

Stanislav Grospič  Předseda OS ČMS