Stanislav Grospič agentuře SANA: Bojkot konference o uprchlících ukázal pokrytectví a skutečné cíle západních velmocí!

18. 11. 2020

Předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska a místopředseda KSČM Stanislav Grospič odpověděl na dotaz syrské tiskové agentury SANA, který se týkal jeho názoru na bojkot účasti západních států na aktuální mezinárodní konferenci  na podporu návratu uprchlíků.

Stanislav Grospič odpověděl:

„Bojkot damašské Mezinárodní konference na podporu návratu uprchlíků ze strany západních kapitalistických států považuji za ukázku toho, že nikomu z těch, kteří nejhlasitěji mluvili o uprchlické krizi, o humanitě, pohostinnosti i o snaze řešit syrskou krizi, o žádné řešení nejde. Ti, kteří bojkotují tuto konferenci, jsou viníci celé krize, která začala zahraničním spiknutím a agresí vedoucí k obrovské tragédii syrské války.

Samozřejmě sledujeme stabilizaci Sýrie, osvobozovací proces, snahu pečovat o navrátilce – a tato snaha je úspěšná, jak dokazuje obrovský počet syrských lidí, kteří přišli nazpět. Ale nepřehlédněme ani sankce ze strany USA a EU, které záměrně situaci komplikují, o vyděračské úloze Erdoganova režimu nemluvě.

V otázce uprchlíků musíme především řešit příčiny jejich odchodu – tou je imperialistická politika, válka, kterou vyvolaly mocnosti. Už dříve jsem nabádal ke spolupráci se syrskou legitimní vládou a jejími orgány kvůli bezpečnosti v této otázce. Je nám jasné, že ne všichni, jistě ne majorita, ale i mezi těmi, kteří přišli do Evropy, se objevují fundamentalisté a teroristé, kteří škodili Sýrii a svou kriminální snahu chtějí přenést do Evropy. Má slova nebyla vyslyšena. A jak vidíte, západní státy bojkotují i tuto konferenci. Je to hanebné, ale je to pravdivý obraz stavu věci, ve které nejde ani o humanitu, ani o návrat uprchlíků, ani o bezpečnost a mír.“

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM