Grospič: Protest proti sankcím ze strany EU

12. 11. 2020

Chci vyjádřit svůj nesouhlas s dalšími sankcemi, které Evropská unie uvalila na Bolívarovskou republiku Venezuela. Touto hanebnou akcí si EU hodlá udržet podporu Spojených států při jejich zasahování do vnitřních záležitostí suverénní Venezuely, nyní konkrétně před parlamentními volbami 6. prosince. EU hraje spolu se Spojenými státy a mezinárodní reakcí špinavou hru prosazení puče, který by svrhl legitimní venezuelskou vládu i hlavu státu. Imperialisté, jako i jinde na světě, podporují neofašistické a teroristické síly a národní buržoazii, která má vlastizradu již tradičně v krvi. Venezuelská oligarchie chce vrátit v zemi stav před nástupem Huga Cháveze k moci, Spojené státy se chtějí znovu dostat k venezuelské ropě. 

I když jsme jako komunisté kritičtí k velmi pomalému tempu společenských a ekonomických změn ve Venezuele v porovnání s radikální změnou situace po porážce pravicových pučistů v roce 1948 u nás, jasně říkáme, že podporujeme Venezuelu v její protiimperialistické orientaci, podporujeme suverenitu jejího lidu a budeme se stavět vždy proti zahraniční intervenci imperialistů.

Je naší ostudou být v tomto spolku EU, který pomohl rozvrátit severní Afriku, Blízký Východ a koneckonců i vlastní národní státy, žijící v polokoloniálním postavení pod nadnárodními koncerny, kterě nebyli schopny čelit nejen pandemii, ale i ekonomické krizi.

Blokádní opatření, typická pro politiku USA i EU, jsou jen důkazem morální chudoby těchto imperialistických center, jejich kriminální podstaty.

Členství v Evropské unii je pro nás toxické a dlouhodobě morálně neudržitelné. Češi mají na víc, než být jen přitakávači koloniální politiky Evropské komise!

Ať žije nezávislá Venezuela!

Autor: 
Stanislav Grospič, místopředseda ÚV KSČM a předseda OS ČMS